Město tisíce oken

Berat

Berat, kouzelné město v Albánii, je známé svou dobře zachovanou osmanskou architekturou, úchvatnými výhledy a bohatou historií. Když se procházíte kamennými uličkami a obdivujete starověké budovy, které lemuji město, je to jako byste se vrátili v čase. 

Jedním z vrcholů Beratu je hrad Berat, jeden z největších a nejimpozantnějších hradů v Albánii. Hrad pochází z 13. století a nabízí panoramatické výhledy na okolní oblast. Uvnitř hradebních zdí můžete prozkoumat Etnografické muzeum, které vám přiblíží tradiční život v Beratu.

Neměli byste rozhodně minout čtvrť Mangalem, což je památková rezervace UNESCO známá svými bílými osmanskými domy, které se táhnou po svahu. Když se procházíte úzkými uličkami této historické čtvrti, ocitnete se rázem v dávných dobách.

Berat je také domovem několika krásných mešit a kostelů, které odrážejí rozmanité kulturní dědictví města. Červená mešita, známá také jako olověná mešita, je úchvatným příkladem osmanské architektury a klidným místem k návštěvě. Kostel sv. Marie Blachernské, nacházející se uvnitř hradebních zdí, by měli navštívit ti, kteří se zajímají o náboženskou historii.

V Beratu najdete také širokou nabídku lahodných tradičních albánských pokrmů. Nepropásněte příležitost ochutnat speciality jako tavë kosi (pečené jehněčí maso s jogurtem) v jedné z mnoha místních restaurací. Vyzkoušejte nejlepší zmrzlinu v Pasteri Tori.

Pro ty, kteří hledají venkovní dobrodružství, je Berat obklopen úchvatnou přírodní krásou. Řeka Osumi protékající městem nabízí možnosti jízdy na kajaku a raftu. Nedaleká hora Tomorr je populární destinací s dechberoucími výhledy na okolní krajinu. Je ideální pro pěší turistiku a kempování.

Ať už prozkoumáte starobylý hrad, projdete se historickými čtvrtěmi a vychutnáte si místní kuchyni, Berat vás určitě okouzlí a inspiruje.

Detaily:

Další tipy a výlety

Co navštívit v Drači

Podívejte se na naše doporučení, co byste měli navštívit a nenechat si ujít ve městě Drači.

Více informací

Restaurace a pláž

Užijte si den na nejdelší pláži v Albánii! Ochutnejte místní speciality v našich oblíbených restauracích.

Více informací

Máte nějaké dotazy ohledně našeho apartmánu? Rádi vám pomůžeme s plánováním vašeho pobytu v PELEDAMI. Neváhejte nás kontaktovat 🙂